Förbered dig för lågkonjunkturen

Av: Ylva Gren Publicerat: september 17, 2018

Ekonomin går traditionellt i cykler och högkonjunkturer följs av lågkonjunkturer, och vice versa. Detta förhållande är naturligt och det är mycket tack vare perioder av tillväxt respektive sämre tider som ekonomin på sikt har vuxit och fortsätter att växa löpande år efter år.

Beroende på hur man räknar har Sverige nu varit inne i en högkonjunktur i 5-7 år. Det är, historiskt sett, en mycket lång period av ökande vinster för företagen, minskande arbetslöshet, med mera. När kommer då skiftet till en lågkonjunktur? Vad blir effekterna? Kan man som privatperson förbereda sig på sämre tider? Vilka är de bästa tipsen? Ska man betala av på bolån? Ska man spara mer? I den här artikeln får du nyttiga svar.

lågkonjuktur

Vad är en lågkonjunktur?

Det kan vara klokt att börja med att beskriva något kring vad en lågkonjunktur egentligen innebär. Enligt ekonomisk teori befinner sig ett land i lågkonjunktur när efterfrågan understiger produktionskapaciteten. Företagen får då mindre intäkter vilket kan leda till nedskärningar och mindre möjligheter till investeringar. Dessa effekter ger en allmän nedgång i ekonomin som helhet.

Lågkonjunkturer varar i allt från något år till upp till fem år. Om ekonomin inte återhämtar sig inom ett par år brukar man tala om recession och vid riktigt långdragna nedgångar är benämningen depression.

Lyckligtvis vänder ekonomin förr eller senare. Anledningen är att privatpersoner och företag ändå fortsätter att konsumera (om än i lite mindre utsträckning än tidigare). Vid en viss punkt återställs balansen mellan utbud och efterfrågan, och då börjar i stället en ekonomisk upphämtning.

Var är vi nu?

Det råder ingen tvekan om att den svenska ekonomin befinner sig i ett positivt läge just nu. Arbetslösheten är i princip så låg som den kan vara sett till matchningen mellan jobb och kompetens, bolagen gör stora vinster och investeringsviljan är stor. Emellertid finns ett par tydliga orosmoln på himlen. Dessa orosmoln är typiska för lägen då produktionen börjar nå taket.

Några orosfaktorer är:

  • Högt kapacitetsutnyttjande (det krävs stora investeringar för att fortsätta elda på konjunkturen samt att det börjar bli brist på arbetskraft)
  • Riksbankens aviserade räntehöjningar
  • Spänningar globalt med bland annat hot om handelskrig

Ledande ekonomer varnar för viss överhettning, men det är omöjligt att exakt identifiera var vi befinner oss i konjunkturcykeln. Det går alltså inte att ge ett konkret svar på när konjunkturen vänder.

Att förbereda sig på sämre tider

Det är väl ingen som vill tänka på att sämre tider kommer? Den som gör det, och planerar för sämre tider, blir dock alltid belönad för sin framförhållning. Även om hjulen snurrar för fullt idag kan vändningen komma fortare än man anar, och den som är förberedd kan lättare hantera de konsekvenser som en nedgång i ekonomin ger upphov till.

Om du vill ha konkreta tips på hur du kan förbereda dig för en lågkonjunktur kan kanske nedan tre tips vara nyttiga.

Det handlar om att:

  • Stresstesta din ekonomi
  • Fortsätta spara smart
  • Amortera extra på lån som privatlån och bolån

Stresstesta din ekonomi

Ordet stresstest dök upp som ett nyord i samband med finanskrisen 2008 och dess efterdyningar. Ordet beskriver olika test och analyser som syftar till att visa hur väl en bank eller ett land kan hantera olika oförutsedda händelser.

Det är dock inte bara banker som med fördel kan använda sig av stresstest. Att pröva ekonomin mot olika oförutsedda händelser kan vara klokt även för privatpersoner.

Om du vill göra den här övningen ska du utgå från din nuvarande ekonomiska situation och ställa dig själv ett antal frågor. Några exempel kan vara:

  • Klarar jag en bolåneränta som är dubbelt så hög som idag?
  • Kan jag klara amorteringar och räntebetalningar på mina krediter?
  • Hur skulle jag må om börsen rasade 20 eller 30 procent?
  • Hur mycket får jag i ersättning om jag skulle bli arbetslös? Och, skulle jag och hushållet klara oss på den inkomsten?
  • Hur ser risknivån i mitt sparande ut? Kommer utvecklingen för sparkapitalet att sjunka i takt med en nedgång i ekonomin och på börsen?
  • Hur klarar jag och min partner oss om någon av oss skulle bli sjuk?

Dessa frågor kan självklart kännas lite obekväma, men bara genom att fundera kring dem blir du bättre rustad att klara av en lågkonjunktur.

Fortsätt att spara

När en lågkonjunktur kommer minskar ekonomin som helhet och det får automatisk effekt på både aktier och fonder. Det finns alltid vissa aktier som utvecklas positivt även under en lågkonjunktur, men för 99% av de börsnoterade bolagen kommer börskurserna att vika nedåt. Om du har pengar i aktier och fonder bör du vara medveten om detta faktum. Om du absolut inte vill förlora pengar är det en god idé att sakta men säkert minska på andelen aktier och fonder i ditt sparande.

Det finns också en annan sida av myntet. Det går – indirekt – att tjäna en hel del på en lågkonjunktur. Om aktierna och fonderna går ner i värde får du nämligen fler aktier och fler fondandelar vid dina köp. När nästa högkonjunktur kommer har du fler andelar som kan arbeta för dig.

Hur du än väljer att göra ska du alltid ha en plan. Förbered dig på lågkonjunkturen genom att lägga upp en plan för ditt sparande.

Amortera extra

För att skapa en lite tryggare grund att stå på när lågkonjunkturen kommer, är det inte fel att minska på fasta kostnader. Ett sätt att göra det är att amortera extra på lån, oavsett om det handlar om snabblån eller bolån.

En lågkonjunktur kan göra att du får mindre att röra dig med exempelvis på grund av uppsägning eller färre timmar om du är timanställd. Om du idag har möjlighet att betala lite extra på ett lån eller två får du en något tryggare grund.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden